Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

"Έκθεση ΛΟΓΟΣ VI: ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ Από τη συλλογή του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ"

"Έκθεση ΛΟΓΟΣ VI: ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ Από τη συλλογή του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ"
Στο πλαίσιο του εκθεσιακού κύκλου του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Ματιές στην πόλη».

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη δωρεά της συλλογήςαυθεντικών (vintage) τηλεγραφημάτων του Μιχάλη Τσιπίδηστο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ.




Παρουσιάζονται περίπου 70 πρωτότυπα τηλεγραφήματα, κυρίως εμπορικού χαρακτήρα, από τις διαφορετικές τηλεγραφικές υπηρεσίες με έδρα τη Θεσσαλονίκη από το 1870 μέχρι το 1956 (η Οθωμανική Αυτοκρατορική Τηλεγραφική Υπηρεσία, η Βουλγαρική, η Σερβική, η Αγγλική Eastern Telegraph Company και η μετεξέλιξή της, η Cable and Wireless, η Αγγλική Cable Telegraph Company, η Eλληνική Ταχυδρομική Τηλεγραφική Τηλεφωνική Υπηρεσία και ο ΟΤΕ). Ο επισκέπτης παρακολουθεί έτσι ένα κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης να ξετυλίγεται μέσα από ελάχιστες λέξεις, από συναλλαγές, ακόμη και από τα λογοκριμένα τηλεγραφήματα.

Αυτά συνδέονται αντιστικτικά με φωτογραφίες του σήμερα από τον Σπύρο Στάβερη, κατόπιν ανάθεσης από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Οι εικόνες βασίζονται στα μηνύματα επιλεγμένων τηλεγραφημάτων από το φωτογράφο, φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο σε διάλογο λέξεις και εικόνα: λέξεις του παρελθόντος τροφοδοτούν εικόνες του σήμερα, έχοντας πάντοτε το ίδιο σκηνικό, την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η παρούσα συλλογή του Μιχάλη Τσιπίδη περιλαμβάνει περισσότερα από 300 πρωτότυπα τηλεγραφήματα και το 2012 δωρήθηκε στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ένα φιλμ μικρού μήκους (5.30’’) με συνέντευξη του συλλέκτη Μιχάλη Τσιπίδη. Επιπλέον, παρουσιάζονται τέσσερα αντικείμενα (επιτραπέζιο χειριστήριο τηλεγραφίας, μιλλιαμπερόμετρο, επιτραπέζιος επιλογέας τηλεγραφίας, επιτραπέζιος ηλεκτρομαγνήτης) από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ.


Δωρεά Μιχάλη Τσιπίδη / Φωτογραφική αποστολή Σπύρου Στάβερη

Χώρος:Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Διάρκεια έκθεσης: 24 Απριλίου - 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 8.00 – 20.00

Είσοδος ελεύθερη


Χαιρετισμός της Διευθύντριας


Περιοδική έκθεση "Λόγος VI-Το Τηλεγράφημα", Εγκαίνια 24-4-2015, ώρα 8.00 μ.μ.


Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου», ΜΒΠ


Αξιότιμα διευθυντικά στελέχη πρώην και νυν του ΟΤΕ, κ. διευθυντά της Τηλεπικοινωνιακής Περιφέρειας Βορείου Ελλάδας, κ. Διευθυντά του Μουσείου Φωτογραφίας, κα Διευθύντρια του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, αξιότιμε κ. Τσιπίδη, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,


Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το μοναδικό ελληνικό δημόσιο Μουσείο βραβευμένο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το έτος 2005, μέσω της μόνιμης έκθεσής του, αλλά και ποικίλων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων, στοχεύει στην παρουσίαση επιμέρους όψεων της ζωής κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο (καθημερινότητα, θρησκεία, ιδεολογία, τέχνη, κοινωνία, οικονομία). Ωστόσο, στα πλαίσια του γενικότερου ανοίγματός του στο κοινό, το Μουσείο μας προωθεί μεταξύ άλλων δράσεις και συνέργειες με θεματικές που δεν εντάσσονται αποκλειστικά στα στενά όρια της βυζαντινής περιόδου αλλά προάγουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς και τέχνης, καθημερινού βίου, ιδιαίτερα όσον αφορά σχέσεις μεταξύ πολιτισμών και λαών, κοινωνικών ομάδων στη διαχρονία, για να μάθουμε να συμβιώνουμε. Στόχος μας είναι μέσω βιωματικών δράσεων να προσελκύσουμε το κοινό που δεν ενδιαφερόταν μέχρι σήμερα για το παρεξηγημένο Βυζάντιο να επισκεφτεί το Μουσείο και να γνωρίσει τον βυζαντινό πολιτισμό.


Την τελευταία τριετία η έντονη εξωστρέφεια, οι συνέργειες και το άνοιγμα - κάλεσμα στους υπόλοιπους πολιτιστικούς και ακαδημαϊκούς φορείς εντός και εκτός συνόρων, στην κοινωνία των πολιτών, στους νέους, στα ΑμεΑ, στις περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, κατέστησαν το Μουσείο ένα δραστήριο κέντρο πολιτισμού και παιδείας στην υπηρεσία του πολίτη, ένα Μουσείο προσβάσιμο με επίκεντρο τον άνθρωπο. Με πάνω από 350 δράσεις, ανοιχτές στο ειδικό και ευρύ κοινό, 23 περιοδικές εκθέσεις στο εσωτερικό και συμμετοχές σε 3 εκθέσεις του εξωτερικού αύξησε την επισκεψιμότητά του σε ποσοστό 120% με σταθερή ανοδική πορεία.


Μια από τις επιτυχημένες συνέργειές μας με πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας και συγκάτοικους στο ίδιο Υπουργείο είναι και η συνεργασία μας με το Μουσείο Φωτογραφίας. Αναζωπυρώθηκε πέρυσι με την περιοδική έκθεση φωτογραφίας «Λόγος V - Αφηγήσεις της πόλης», η οποία παρουσιάστηκε στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος», στα πλαίσια της Photobiennale και συνεχίζεται φέτος με την περιοδική έκθεση «Λόγος VΙ – Το τηλεγράφημα». Στους συνεργάτες μας αυτή τη φορά προστέθηκε με μεγάλη μας ικανοποίηση και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ. Τόσο η θεματική της συγκεκριμένης έκθεσης, η οποία δεν είναι αμιγώς φωτογραφική, όπως η προηγούμενη, όσο και η θεματική του κύκλου, στον οποίο αυτή εντάσσεται, «Ματιές στην πόλη», συμφωνεί και συνδέεται απόλυτα με την πολιτική του Μουσείου μας η οποία δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση στο ευρύ και επιστημονικό κοινό με εύληπτο, ελκυστικό και διαδραστικό τρόπο της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης ανοικτό μουσείο, με ευρύτερη ακτινοβολία διαχρονικά, της πορείας μετάβασης και μετεξέλιξής της στη σύγχρονη πόλη, τονίζοντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της. Η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα εντάσσεται στις περιοδικές εκθέσεις, που επεκτείνουν και συμπληρώνουν τη θεματική της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου αλλά και του Λευκού Πύργου, του Μουσείου της Ιστορίας της πόλης από την ίδρυσή της μέχρι τη σύγχρονη εποχή.


Μέσα από την πρωτότυπη αυτή έκθεση, όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά σπάνιο αυθεντικό υλικό ιστορικού περιεχομένου, τα τηλεγραφήματα, που αποτελούν μέρος της δωρεάς του συλλέκτη Μιχάλη Τσιπίδη στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, σε μια συνομιλία με πρωτότυπο σύγχρονο φωτογραφικό υλικό του φωτογράφου Σπύρου Στάβερη και οπτικοακουστικό υλικό καλείται ο επισκέπτης, όχι μόνο να γνωρίσει την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και του τηλεγραφήματος γενικότερα, αλλά να ανακαλύψει σε πολλαπλές αναγνώσεις άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης μας, οι οποίες συνδέονται και με προσωπικότητες που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδος γενικότερα, αλλά και μικρές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων.


Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς για την άριστη συνεργασία τους συνδιοργανωτές και συντελεστές της έκθεσης και ιδιαίτερα τον κ. Ιωακειμίδη και το προσωπικό του Μουσείου Φωτογραφίας, καθώς και τους συνεργάτες μου στο Μουσείο ανεξαρτήτως ειδικότητας για το άρτιο αποτέλεσμα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τους συγχαίρω όλους και προπάντων τον συλλέκτη κ. Μιχάλη Τσιπίδη για την προσφορά του και τη συμβολή του στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.



Χαιρέτισαν επίσης:


ο Δ/ντης του Μουσείου φωτογραφίας, κ. Βαγγέλης Ιωακειμίδης,


ο Διευθυντής Τηλεπικοινωνιακής Περιφέρειας Βορείου Ελλάδας του ΟΤΕ, κ. Φώτης Γκοτζαμπουγιούκης


Παρευρέθηκαν :


κ. Βασίλης Ρηγόπουλος, πρώην Διευθυντής Τηλεπικοινωνιακής Περιφέρειας Βορείου Ελλάδας του ΟΤΕ​,


κα. Σταυρούλα​ Αγγελοπούλου, Υποδιευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας Σταθερής & Κινητής


κα. Νικολέττα Λιακοσταύρου, Διευθύντρια του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου