Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Καραθανάση με τίτλο “Τόπος, Χρόνος, Άνθρωπος”


Η Myrό Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης) έχει την τιμή να σας προσκαλέσει να παρεβρεθείτε στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Κώστα Καραθανάση με τίτλο “Τόπος, Χρόνος, Άνθρωπος”, με την επιμέλεια του Πάρη Καπράλου, την Πέμπτη 7 Μαΐου στις 20.00.

Την έκθεση αποτελεί ένα παράλληλο οδοιπορικό στην Θεσσαλονίκη και τις ΗΠΑ σε περασμένες δεκαετίες. Μέσα από περισσότερες από 150 ασπρόμαυρες φωτογραφίες τεκμηριώνεται μια εποχή που διαφέρει πολύ περισσότερο από 40 χρόνια από την δική μας. Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν την Θεσσαλονίκη είναι τραβηγμένες την περίοδο 1972 - 1976, πριν ο φωτογράφος αναχωρήσει για την Αμερική, ενώ, οι “αμερικάνικες” φωτογραφίες του είναι της αμ...έσως επόμενης περιόδου, διάρκειας ενάμισυ χρόνου. Και οι δύο σειρές, δείχνουν έναν φωτογράφο εξοικειωμένο με την πολυσημία του μέσου από πολύ νεαρή ηλικία, και περιλαμβάνουν άμεση εικαστική γραφή, παρά τον καταγραφικό σκοπό τους, αναδεικνύοντας την σχέση της φωτογραφικής εικόνας με τις επιστρώσεις της μνήμης. Κατά το καταγραφικό μέρος, οι φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης είναι συγκλονιστικές απευθυνόμενες στον θεατή του σήμερα: Φυσιογνωμίες που μοιάζουν βγαλμένες από οδοιπορικά στην Εγγύς Ανατολή του προ-προηγούμενου αιώνα, χωματόδρομοι στο κέντρο της πόλης, καταμεσής των οποίων φυτρώνουν κατοικημένες παράγκες. Και αν νομίζετε ότι στις Αμερικάνικες φωτογραφίες της ίδιας περιόδου θα δείτε μονάχα ...ουρανοξύστες, απατάσθε. Τελικά πόσο μακρυά είναι μία ήπειρος με έναν ωκεανό καταμεσής; Πόσο έχουμε αλλάξει μόλις 4 δεκαετίες αργότερα;

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Κώστας Καραθανάσης είναι φωτογράφος. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1951, όπου μεγάλωσε, ζει και εργάζεται. Για μικρό χρονικό διάστημα την δεκαετία του '70 έζησε στις ΗΠΑ. Έκτοτε ταξιδεύει συχνά σε όλο τον κόσμο. Αν και πολλές από τις φωτογραφίες του παρουσιάζουν έντονο εικαστικό στοιχείο, ο ίδιος εστιάζει πάντοτε στην φωτογραφίας "Documentary Style". Αποτυπώνει ανθρώπους, και τόπους ανθρώπων (πόλεις, σπίτια, ύπαιθρο με φανερά τα σημάδια της ανθρώπινης παρουσίας, κλπ.). Εχει εκθέσει σειρές φωτογραφιών του σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 Μαΐου μέχρι τις 6 Ιουνίου 2015 και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες και μέρες λειτουργίας της gallery, δηλαδή Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00 και Σάββατο 11.00 – 15.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου